Arkeologlar geçtiğimiz günlerde, İran’ın batısındaki Sar Pol-e Zahab ilçesinde yaklaşık 115 kilometre uzunluğundaki bir taş duvarın kalıntılarını keşfettiler.
“Tahmini hacminin yaklaşık bir milyon metreküp taş olmasıyla, işgücü, malzeme ve zaman açısından önemli kaynaklar gerekli olurdu” diye yazıyor; İran’daki Kermanşah’da, Razi Üniversitesi’nde İran Arkeolojisi’nin yardımcı doçenti olan Sajjad Alibeigi Antiquity dergisinde çevrimiçi yayınlanan makale için burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kırmızı oklar. Gawri Duvarının hayatta kalan bölümünü göstermektedir.
Alibeigi, yapı, kuzeydeki Bamu Dağları’ndan kuzey-güneyi, güneydeki Zhaw Marg köyü yakınlarındaki bir bölgeye koşuyor.
Arkeolog, duvarın bir zamanlar M.Ö. dördüncü ve altıncı yüzyıl CE arasında bariyer boyunca bulunan çanak çömleklere dayanarak yapıldığını ileri sürüyor.
“Artık yıkılan yapıların kalıntıları duvar boyunca görünen yerlerde görülüyor. Bunlar, kuleler veya binalar ile ilişkilendirilmiş olabilir ”diye belirtti Alibeigi, duvarın kendisinin“ yer yer alçı harcıyla yaşayan alçı kayalar gibi doğal malzemelerden yapıldığını ”sözlerine ekledi. Duvarın varlığı, arkeologlar tarafından bilinmese de Alibeigi, onun yanında yaşayarak uzun zamandır duvar hakkında bir şey bildiğini ve “Gawri Duvarı” olduğunu söyledi.

Sar Pol-e Zahab ilçesinde yaklaşık 115 kilometre uzatılmış yeni keşfedilen bir taş duvarın parçaları.
Ancak arkeologlar, yapıyı kimin ve hangi amaç için yaptıklarını bilmiyorlar. Bariyerin zayıf korunması nedeniyle, bilim adamları tam genişliğinden ve yüksekliğinden bile emin değiller. En iyi tahminleri 4 metre genişliğinde ve yaklaşık 3 metre yüksekliğinde olduğunu söyledi. Arkeologlar daha önce İran’ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde savunma amaçlı olabilecek benzer yapılar buldular.
Kaynak: Tahran Times [06 Kasım 2019]
0 Comments